Den første vinneren av Biblioteksentralens formidlingspris – Norges største bibliotekpris på en halv million kroner – er en storstilt og bredt anlagt kampanje for å fremme høytlesing i barnefamilier i et helt fylke. Bak kampanjen står Nord-Trøndelag fylkesbibliotek.

– Det er utrolig stas at vi får denne prisen for satsingen «Nord-Trøndelag leser høyt», sier en stolt og glad Kristin Storvig, fylkesbiblioteksjef i Nord-Trøndelag.

– Høytlesing er noe av det viktigste vi gjør! Det skaper livsglede, nærhet og læring. Sammen med folkebibliotekene har vi nådd mange med budskapet vårt og arrangert flotte leseaktiviteter. Med denne prisen får vi muligheten til å nå enda flere.

Prisen ble delt ut under avslutningsprogrammet til Det 75. norske bibliotekmøte i Tromsø.  Hege Nordheim Viken mottok prisen på vegne av fylkesbiblioteket. Hun er ordfører i Høylandet kommune, fylkestingspolitiker i Nord-Trøndelag og leseambassadør. Et av de mest synlige tiltakene i kampanjen er vervingen av 50 kjente nordtrøndere som «Leseambassadører». Blant leseambassadørene er alle ordførerne i fylket (anno 2014), to verdensmestre, tre blålysetater, to sanitetsdamer, en jeger, en bonde og en rocker.

Biblioteksentralens formidlingspris er utviklet i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Den norske Forfatterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Norsk Oversetterforening, og deles ut for første gang i år. Juryen har bestått av forfatterne Åshild Eidem, Heidi Marie Kriznik og Bjørn F. Rørvik og oversetter Tommy Watz.

– Målet med prisen er å hedre bibliotekenes fremragende formidling, sier Kjartan Vevle, bibliotekfaglig direktør i Biblioteksentralen og del av sekretariatet til prisen.

– Bibliotekenes kunnskaps- og litteraturformidling er uunnværlig, både for samfunnet generelt og for alle som produserer kunnskap og bøker.

De to andre finalistene til prisen var Litterær lunsj, i regi av Lørenskog bibliotek i samarbeid med Akershus universitetssykehus, og USAGT, en debattarena for og av ungdom, i regi av Deichmanske bibliotek. De tre finalistene ble valgt av juryen på bakgrunn av nominasjoner fra medlemmer i de fire forfatter- og oversetterforeningene.

Kristin Storvig, Morten Olsen Haugen, Hege Nordheim Viken og Laila Stien. (Foto: Anna Kathinka Dalland Evans)

Kristin Storvig, Morten Olsen Haugen, Hege Nordheim Viken og Laila Stien. (Foto: Anna Kathinka Dalland Evans)


Her er juryens tale til prisvinneren:

Gjennom kampanjen «Nord-Trøndelag leser høyt» har et helt fylke gått sammen om å sette lesing på kartet!

Det imponerende med «Nord-Trøndelag leser høyt» er viljen til å ville nå så mange, til å ha det ambisiøse målet om at alle barn og foreldre i fylket skal nås med budskapet om verdien av å lese høyt for og sammen med barna.

«Nord-Trøndelag leser høyt» utmerker seg ved å ha fått til et omfattende samarbeid mellom mange aktører, de har involvert ikke bare bibliotekarer, men også helsesøstre, barnehageansatte, lærere og forfattere, og fått ordførere, politikere, idrettsfolk, organisasjonsmennesker og hverdagshelter til å være leseambassadører, anbefale bøker og oppfordre til lesing.

Høytlesing er trolig det viktigste tiltaket for å skape lesere av kommende generasjoner. Og barn som oppdager gleden ved bøker, blir bedre til å lese og skrive. God lesekompetanse er avgjørende for forståelse og tilgang til kunnskap, men lesing er også en personlig opplevelse, og ei kilde til glede. Lev mange liv, les mange bøker, sa Astrid Lindgren. Og kanskje er det nettopp det som skjer i Nord-Trøndelag nå. At mange leser, og ekstra mange liv leves.