Tid: onsdag 25. mars 2015 kl. 19.00
Sted: Last Train i Oslo

«Jeg har ingen lykkelige minner fra barndommen.» Med dette åpner Édouard Louis sin selvbiografiske roman Farvel til Eddy Bellegueule. Og det er en brutal barndom han skildrer, så brutal at Eddy Bellegueule måtte bli Édouard Louis – navneskiftet tittelen viser til. Romanen kom ut i Frankrike i fjor, og skapte voldsom debatt. Den har solgt i 250.000 eksemplarer i hjemlandet og er oversatt til 20 språk.

Den 22 år gamle forfatteren Louis har gått på prestisjetunge École Normale Supérieure, og arbeider nå med en doktorgrad. Romanen er fortellingen om hans liv som Eddy Bellegueule, forut for en radikal klassereise. Vi møter en gutt som vokser opp i en fattig arbeiderklassefamilie i en landsby i Nord-Frankrike. Den spede, feminine gutten faller utenfor på alle vis i en rå machokultur. Hjemme er livet preget av vold og rasisme, og på skolen mobbes og trakasseres gutten av medelever som mistenker ham for å være homofil.

Romanen er imidlertid ikke bare fortellingen om et enkeltindivid, den rommer også en bredere fortelling om klasser. «Han beskriver et helt miljøs strukturelle sannheter like mye som han beskriver seg selv», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

«Sjelden oppleves det egentlig allment kjente så opplysende og intenst som i denne romanen», skriver Klassekampens kritiker Bjørn Ivar Fyksen. Han møter oversetter Egil Halmøy til samtale om politisk litteratur, selvbiografi, klasse og språk.

 

Edouard Louis

Edouard Louis

Édouard Louis er 22 år, bor i Paris og arbeider med en doktoravhandling om klassereiser. I tillegg er han forlagsredaktør i Presses Universitaires de France.

 

 

Egil Halmøy

Egil Halmøy

Egil Halmøy har jobbet med bøker og litteratur i mange år, blant annet som oversetter fra engelsk og fransk.

 

 

 

 

 

Bjørn Ivar Fyksen

Bjørn Ivar Fyksen

Bjørn Ivar Fyksen er litteraturkritiker i Klassekampens Bokmagasinet og arbeider med en doktoravhandling om Alf Prøysens prosaforfatterskap.