Det nærmer seg jul, og årets siste Oversatte Aften er viet de tjukke bøkene, de virkelig feite stykkene som man neppe klarer å fordøye før man får noen dager i ro og mak i høytiden på tampen av året. Vi skal gasse oss med utdrag fra to av de mest omfangs- og næringsrike verkene som er utgitt i norsk oversettelse de senere årene, lest av de to oversetterne som hadde magemål til å gå løs på disse karstykkene. Kom på Oversatt Aften tirsdag 29. november, og vi lover deg litterære karbohydrater, proteiner og fettsyrer nok til langt utpå nyåret!

 


Fartein Døvle Jonassen: Thomas Pynchons Mot dagen


Utgivelsen av Thomas Pynchons over tusen sider lange roman Mot dagen i Fartein Døvle Jonassens oversettelse resulterte i noe så sjelden som en oversettelseskritikkdebatt i en framtredende norsk kulturavis, i kjølvannet av en slakt som viste seg å bygge på et svært tynt grunnlag. Morgenbladets anmelder ble kraftig imøtegått av oversetteren selv og flere kolleger, og saken munnet ut i flere avisinnlegg om mulighetene for å skrive begrunnet oversettelseskritikk generelt. Mediestormen har for lengst lagt seg, men de færreste har vel ennå rukket lese så mye av det intrikate mastodontverket som Mot dagen er. På Oversatt aften får det litteraturinteresserte publikum en ypperlig anledning til å høre hvordan Fartein Døvle Jonassens tekst faktisk lyder.


 


Steinar Lone: Mircea Cărtărescus Orbitor 


Den hyppig nevnte Nobelpris-kandidaten Mircea Cărtărescu er blant de forfattere som innrømmer sitt slektskap til Thomas Pynchons mangslungne forfatterskap. Steinar Lone ble tildelt Kritikerprisen 2008 for oversettelsen av første bind av den rumenske forfatterens romanverk Orbitor, og da han i høst fullførte denne maratonoppgaven med det tredje bindet Høyre vinge, fikk han nok en gang anmelderne til å strekke seg etter de gylneste superlativene på rosens aller øverste hylle. Orbitor har form av oppvekstskildring, familiekrønike, en ambivalent hyllest til forfatterens hjemby Bucureşti, og er en storslagen metamorfose av en roman, som hele tiden skaper og omskaper seg selv. Steinar Lone gir oss smakebiter fra alle tre bindene.


 


STED: NOAHS ARK, THORVALD MEYERSG. 23, VED BIRKELUNDEN


TID: TIRSDAG 29. NOVEMBER KL. 20.00