Onsdag 30. september 2015 kl. 19 på Last Train i Oslo.

Roberto Bolaño (Santiago de Chile 1953 – Barcelona 2003) regnes som den viktigste latinamerikanske forfatteren siden Boom-generasjonen og den magiske realismen, som han tok et kraftig oppgjør med. Bolaño døde bare 50 år gammel, men de siste ti årene av livet rakk han å bli en litterær stjerne i den spansktalende verden. Den posthume 1000-sidige romanen 2666 (på spansk i 2004) ble hans store gjennombrudd på verdensbasis, da den mottok den amerikanske kritikerprisen i 2008.

Bolano_2666 (002)2666 består av fem deler, som alle kan knyttes til det mystiske tallet 2666 og byen Santa Teresa i Nord-Mexico, en fiktiv versjon av Ciudad Juárez på grensen til USA. I Santa Teresa blir hundrevis av unge kvinner, gjerne fabrikkarbeidere, drept av navnløse menn i kjølvannet av en lokal voldskultur, ritualer, pervertert seksualitet, korrupsjon og narkokriminalitet. Til denne byen reiser fire litteraturvitere i første del av 2666 for å oppspore en mytisk forfatter ved navn Archimboldi, av tysk opprinnelse. Og her utspiller brorparten av handlingen i de neste tre delene seg, før siste del vender tilbake til Europa og skildrer Archimboldis liv i tiden før og under andre verdenskrig.

«Opp fra de 933 boksidene stiger scener og dialoger, latter og gråt, fortellinger og myter, fakta og fantasi; knyttet til 60–70 navngitte personer, mens et bilde av en verden i oppløsning bobler som et fryktelig heksebrygg under handlingen,» skrev Fredrik Wandrup i Dagbladet om 2666.

 

Kristina Solum Foto: Blunderbuss

Kristina Solum
Foto: Blunderbuss

Kristina Solum fikk Kritikerprisen for sin oversettelse av Roberto Bolaños Ville detektiver i 2010. Hun har oversatt flere romaner fra spansk og fransk.

 

 

 

 

 

Hans Petter Blad

Hans Petter Blad

Hans Petter Blad har blant annet skrevet romanen Det oseaniske (2009), en skildring av den chilenske eksilpoeten Sergio Redondos biografiske skjebne i Oslo, ført i pennen av den fiktive forfatteren Lukas Hørslev, som også er hovedpersonen i Å leve biografisk (2015).