Bjørn Herrman er tildelt Brageprisen 2009 for oversatt skjønnlitteratur, årets åpne klasse. Tor Åge Bringsværd ble tildelt årets hederspris.

Juryen sier


«Herman Melvilles Moby-Dick er et av verdenslitteraturens viktigste verk, og det er en stor litterær begivenhet når denne klassikeren nå foreligger i en fremragende norsk nyoversettelse.


Historien om kaptein Akab og hans jakt på den hvite hvalen Moby Dick er blitt en del av vårt kollektive referansegrunnlag, men romanen har selvfølgelig langt mer å by på enn en enkel sjøfortelling. Den tar opp i seg et bredt spekter av genrer og stilnivåer og bærer, som Melvilles bøker gjerne gjør, på flere betydningslag. I sin bredde og detaljrikdom rommer den en mangetydighet som produserer stadig nye lesemåter, og slik er Moby-Dick er tidløs klassiker med en helt egen sprengkraft.


Av det som nå er sagt, burde det være åpenbart at verket, som for øvrig er over 600 sider langt, byr på helt spesielle utfordringer for en oversetter. Bjørn Alex Herrman har løst dem – tilsynelatende på strak arm. Hans oversettelse viser en usedvanlig uttrykksrikdom, oppfinnsomhet, vitalitet og eleganse, og den ivaretar stilnivåene i originalen på eksemplarisk vis.»

Forfatter: Herman Melville. Oversatt fra engelsk av Bjørn Alex Herrman. Forlag: H. Aschehoug & Co (W. Nygaard)


Hedersprisen 2009
På Brageprisens hjemmeside leser vi:

«Årets hedersprisvinner har et av de mest omfangsrike forfatterskap i norsk litteratur. Gjennom flere tiår har vedkommende skrevet nyskapende romaner, noveller, krim, barnebøker, dramatikk og tv-serier.


Bøkene er oversatt til mer enn 20 språk, de dramatiske verkene er spilt i en rekke land, og vedkommende har allerede en hel rekke priser. Nå blir det en til.


Hedersprisvinneren har skrevet science fiction, politisk satire, historiske romaner, han har introdusert nye sjangere og utviklet sin helt egne litterære form for fantastisk litteratur, nemlig fabelprosa.


Vi snakker om et forfatterskap preget av sprelsk ordlek, lun humor, våken nysgjerrighet og en fabuleringsevne som tar leseren med til helt uventede steder. Eller som prisvinneren selv har sagt det: «Den som har begge beina på jorda, står stille».


Hedersprisvinneren debuterte i 1967 og vi kjenner ham som mannen bak skikkelser som Ruffen, Karsten & Petra, Berte og Kaptein Puma; bøker som Bløtkakemannen, Gobi-bøkene og Syvsoverens dystre frokost, og for det lange samarbeidet med Jon Bing. Samt en lang, lang rekke andre bøker som står solid plantet i norsk litteraturhistorie.


Brages hederspris for 2009 tildeles forfatteren, dramatikeren og oversetteren Tor Åge Bringsværd.»

Les om de andre prisvinnerne HER