Det lyser i stille grender og kribler i mange mager, og årets oversatte adventskalender er her. Hver dag vil vi presentere et boktips for årstiden fra den oversatte litteraturens mangfoldige skattkiste. Følg med og les deg frem til jul!

Luker med bøker som er åpent digitalt tilgjengelige hos Nasjonalbiblioteket, vil inneholde en lenke som fører til boka.

Luke 24: «Petter og Lottes jul» (1976)
Foreldreløse Petter og Lotte skal feire jul for aller første gang sammen med tante Grønn, tante Brun, tante Fiolett, onkel Blå og puddelen Prikk. De to barna fryder seg over alle små og store forberedelser, som pepperkakebaking og hugging av juletre i skogen – alt stemningsfullt formidlet gjennom Elsa Beskows illustrasjoner. Det blir en uforglemmelig feiring, og under julemiddagen dukker selveste julebukken opp med gaver. Med det ønsker vi alle en riktig god jul – med og uten lesestoff!

 

Luke 23: «Julenatt og andre fortellinger» av Nikolaj Gogol (1979)
Her samles fire av Gogols noveller fra 1830-tallet. Geir Kjetsaa har skrevet forord og med seg som oversettere har han Inger-Ma Gabrielsen, Britt Nordby og Karin E. Saastad. Tittelnovellen åpner med en skildring av et vinterlandskap i Ukraina. Julaften er på hell, en heks flyr over himmelen og djevelen stjeler månen og gjemmer den i lomma. I dette både humoristiske og fantastiske universet følger vi smeden Vakula og hans langvarige frieri til landsbyskjønnheten Oksana. Djevelen prøver å sabotere romansen etter beste evne, men med sin kløkt vinner Vakula og får sin kjære Oksana til sist. Les HER

Luke 22: «Fire julefortellinger» av Selma Lagerlöf (2018)
Denne utgivelsen samler fire av Selma Lagerlöfs julefortellinger i en eske, med et hefte for hver fortelling: Den hellige natten, Legenden om julerosene, Fred på jorden og En julegjest. Tekstene er oversatt av Johann Grip, William Heinesen, Carl Sundby og Jo Tenfjord. Her skildres blant annet en munk på besøk hos røvere en julenatt, en drukkenbolt ingen vil feire jul med og forfatterens egen erindring om julen hennes kjære farmor fortalte henne historien om Jesu fødsel for aller første gang.

Luke 21: «I vinens speil» av Hafez (2010)
Mange land har sine tradisjoner knyttet til vintersolverv. Etter persisk skikk skal man i dag samle venner og familie, spise vannmelon, granateple og lese dikt natten lang, som gjerne kan sette stemningen for det kommende året. Nasjonalpoeten Hafez (ca. 1315-1390) er ofte en favoritt og presenteres her for norske lesere i et utvalg på hundre dikt.

 

Luke 20: «Nøtteknekkeren» av E.T.A. Hoffmann (1997)
I denne praktutgaven av Hoffmanns eventyr fra 1816 møter vi lille Marie, som tas med inn i lekenes og fantasiens verden, og nøtteknekkerens dramatiske kamp mot den syvhodede musekongen.  Da Tsjajkovskij lagde sin verdenskjente ballett i 1892, var det basert på en fransk versjon ved Alexandre Dumas.
Nøtteknekkeren (nb.no)

Luke 19: «Hjem til jul» av David Baldacci (2002)
Journalisten Tom Langdon skal reise for å være sammen med kjæresten sin i jula, men flyturen går i vasken. Han bestemmer seg da for å ta toget hele den lange veien fra Washington til Los Angeles og benytter samtidig anledningen til å skrive. Reisen viser seg å bli en selsom, lærerik og skjellsettende opplevelse, og han møter mennesker med svært forskjellige skjebner, mål og forhåpninger.

Luke 18: «Juleoratoriet» av Göran Tunström (1984)
Solveig Nordensson har lenge ønsket å sette opp Bachs «Juleoratoriet» i den lokale kirken, men dør idet drømmen er nær ved å realiseres. Barnebarnet Victor bestemmer seg for å videreføre prosjektet. Denne generasjonskrøniken fra den lille byen Sunne i Värmland skildrer tap og fravær på en unik og gjenkjennelig måte. Tunströms klassiker ble tildelt Nordisk råds litteraturpris og ble også filmatisert i 1996.
Juleoratoriet (nb.no)

Luke 17: «Snøstorm og mandelduft» av Camilla Läckberg (2010)
Det er duket for et lukket rom-mysterium i ekte Agatha Christie-ånd idet familien Liljecrona samles til slektstreff på øya Valö en snau uke før jul. En kraftig snøstorm bryter forbindelsen til fastlandet, og det strenge familieoverhodet Ruben faller død om under middagen, etter alt å dømme forgiftet. Da hele familien er isolert på øya, må en av dem være den skyldige …

luke med omslag. illLuke 16: «Vinterreisen» av Wilhelm Müller (1976)
Wilhelm Müllers 24 dikt om en vandrers dystre tankestrøm har gjennom Franz Schuberts tonesetting blitt en av de aller mest kjente sangsyklusene i det klassiske romanserepertoaret. Vinterreisen er en vandring i bevissthetens grenseland, hvor sanseinntrykk rives ut av sin sammenheng og forstørres til det ugjenkjennelige, og døden aldri er langt unna.

luke med omslagLuke 15: «Jo visst kan Lotta nesten allting!» av Astrid Lindgren (1978)
«Det er rart med meg,» tenker Lotta. «Jeg kan så mye.» Men kan hun klare å skaffe et juletre til familien, enda det er utsolgt over hele byen? Astrid Lindgrens kloke, morsomme og varme bøker har preget flere generasjoner med barn, og denne julefortellingen om Lotta og de andre barna i Bråkmakergata er intet unntak.

Luke 14: «En eventyrlig julereise» av Corina Bomann (2016)
I denne tyske romanen møter vi Anna, som egentlig ikke kan fordra julen, men som i år er på vei til Berlin for å feire sammen med familien. Da all trafikk stanser og Anna må haike med en brøytebil, møter hun en rekke vidt forskjellige mennesker, som alle har det til felles at de skal feire jul.

 

Luke 13: «Lussekatt i lucianatt» av Gull Åkerblom (2006)
Dette er fjerde bok i den svenske serien om de skatende ungdommene Moa og Samuel. Tobbe skal ha luciafest, og hele klassen har gledet seg lenge. Men så ringer Moas mamma hjem og sier at hun må jobbe overtid og at Moa ikke får gå på festen. Moa stikker av i sinne, men Samuel finner henne til slutt.

 

Luke 12: «Vinterbarn» av Dea Trier Mørch (1977)
Denne kollektivromanen fra sykehusets fødeavdeling rundt nyttår 1975 fikk stor oppmerksomhet da den kom ut. Boka følger en gruppe gravide kvinner i tiden frem til, under og etter fødselen. De har ulik bakgrunn, men på sykehuset oppheves forskjellene. Boka tegner et varmt og kraftfullt tidsbilde av det danske samfunnet på 1970-tallet sett fra vidt forskjellige kvinners ståsted.

Luke 11: «Brev fra julenissen» av J.R.R. Tolkien (1997)
Hver desember i nesten tyve år fikk Tolkiens barn brev fra selveste Julenissen. Brevene var rikt illustrert og laget med største flid og omtanke for detaljer, fra skiftende håndskrift til egenlagde frimerker fra Nordpolen. Julenissen forteller om smått og stort: rampete isbjørner som slår på alt nordlyset, trollangrep og selvfølgelig bekymringen for alle pakkene som skal bli klare i tide til jul.

Luke 10: «Tiende desember» av George Saunders (2013)
Denne samlingen består av ti intense, galgenhumoristiske og tankevekkende noveller. Vi møter mennesker i vidt forskjellige situasjoner, fra kreftpasienten som vil gjøre ende på livet, men får et avgjørende møte med en fremmed ung gutt, til middelklassekvinnen som skriver dagbok til frem-
tiden. Her utforskes de store temaene; hva som gjør oss gode, hva som gjør oss menneskelige, og hva som begrenser oss.

luke med omslag. illLuke 9: «Snø» av Orhan Pamuk (2005)
Dikteren Ka – et vink til Kafkas K.? – reiser til byen Kars øst i Tyrkia for å skrive reportasje om en selvmordsbølge blant unge kvinner. Mens han er der, kommer det uavlatelig snø – det tyrkiske ordet er lekent nok «kar». Nobelprisvinnerens mest politiske bok tar for seg temaer som modernisering, religiøs strid og kamp mellom øst og vest, men rommer også mye annet: tanker om dikterkunst og virkelighet, humor og en kjærlighetshistorie.

luke med omslag. illLuke 8: «En liten bok om kjærlighet» av Ulf Stark (2018)
Det er vinter, andre verdenskrig nærmer seg slutten, og Fred lengter etter at faren, som er grensevakt, skal komme hjem. I tillegg er han forelsket i Elsa. En varm bok om savn, kjærlighet og mot, som skildrer hvordan det var å være barn ved midten av forrige århundre.

 

luke med omslag.illLuke 7: «Vinteren i Lisboa» av Antonio Muñoz Molinas (1998)
Denne thrilleren var spanske Molinas’ gjennombruddsroman og blir beskrevet som en hyllest til amerikansk film noir, med whiskey, røykfylte barer og spionasje som viktige ingredienser. Vi møter jazzpianisten Biralbo som forelsker seg i den gåtefulle Lucrecia. En strek i regningen er at hun er gift med en smågangster. I tillegg til den portugisiske hovedstaden er San Sebastián og Madrid viktige byer i denne boka.

luke med omslag.illLuke 6: «Den mystiske plumpudding» av Agatha Christie (1960)
Påsken er ikke den eneste høytiden da elegante britiske mordgåter kan være yndet lesning. Denne boka byr på fem noveller, med Hercule Poirot i hovedrollen i de fire første og Miss Marple i den siste. I tittelnovellen er Poirot invitert til å feire god gammeldags engelsk jul på landet. Snart får han imidlertid en skremmende advarsel om å holde seg unna plumpuddingen, og ikke lenge etter blir det funnet et lik …

luke med omslag. illLuke 5: «Skinnvotten» av Elena Aleksandrovna Blaginina (1984)
Denne fortellingen er kjent for mange norske lesere, men langt fra alle er nok klar over at det dreier seg om et ukrainsk folkeeventyr. En mann mister votten sin i snøen, og snart strømmer dyrene til for å varme seg. Takket være Alf Prøysen er Pilemus Silkehår, Friskefrosk Langelår, Ulven Aldrimett og Villsvinet Trynebrett blitt uforglemmelige navn for flere generasjoner.

luke med omslag.illLuke 4: «Vintereventyr» av Karen Blixen (1998)
Flere av Karen Blixens mest berømte fortellinger er å finne i denne novellesamlingen, som først ble utgitt i 1942. Tittelen er naturligvis hentet fra Shakespeares teaterstykke, men nordisk natur, historie og mytologi spiller en stor rolle i samlingen. Barndommens betydning for livet og menneskets forhold til skjebnen er også sentrale tema.

 

luke med omslag.illLuke 3: «Vintereventyret» av William Shakespeare (1973)
«Kom hit, fortell oss et eventyr.» (…) «Et trist et passer nok best når det er vinter. Jeg har et om spøkelser og nisser.» Denne berømte replikkvekslingen gir et hint om stemningen i Shakespeares komedie. Den er tidvis dypt tragisk, med sjalusi som det store gjennomgangstemaet, samtidig som det eventyrlige spiller en viktig rolle. To store dramatikkoversettere har overført dette stykket til norsk: Henrik Rytter først til nynorsk under tittelen «Vintersoga» i 1933 og André Bjerke så til riksmål.

luke med omslag.illLuke 2: «Da snøen kom» av Ezra Jack Keats (1973)
Da lille Petter våkner en vintermorgen og ser ut vinduet, er verden forvandlet. Han må straks ut på oppdagelsesferd og sparer en snøball i lomma til neste dag idet han går hjem. En vakker bildebok om barnets undring og stille fryd i møte med den første snøen.

 

luke med omslag.illLuke 1: «Advent» av Gunnar Gunnarsson (2016)
I denne islandske klassikeren fra 1937 møter vi gjeteren Benedikt, som i en årrekke har vandret til fjells første søndag i advent på leting etter bortkomne sauer. Ett år støter han på et fryktelig uvær og flere hindringer på veien, men får heldigvis god hjelp. Skildringene av forholdet mellom menneske og natur står sentralt i denne enkle, men poetiske romanen.