Bastianprisen 2015: Oskar Vistdal

– For å få språket til å lyde som et fulltonende orgel, må man spille på hele registeret, mener Oskar Vistdal, vinner av Bastianprisen 2015.

«Det er sjeldan ein blir så hoppande glad over ei omsetjing som eg vart då eg las Oskar Vistdals omsetjing av Gyrðir Elíassons novellesamling «Steintre». (…) Eg tenkte då eg las boka for snart ti år sidan at denne bør vi få på norsk, men truleg er det ugjerleg verk å få desse fine nyansane overførde frå det islandske språket til det norske. I mellomtida har Gyrðir Elíasson fått den litteraturprisen frå Nordisk Råd som han så inderleg vel fortener for novellesamlinga «Milli trjánna» («Mellom trea»), men først med årets «Steintre» kjem hans stilistiske meisterskap fulltonande fram på norsk. Det er ei omsetjarbragd som fortener ein Bastianpris.» Les mer

Bastianprisen for barne- og ungdomslitteratur 2015: Torleif Sjøgren-Erichsen

Om en bok gir oversetteren mye hodebry, er det ofte et tegn på at den er god, mener Torleif Sjøgren-Erichsen, som er tildelt årets Bastianpris for barne- og ungdomslitteratur.
– Det tok en stund før det gikk opp for meg, faktisk. Det må ha vært en litt hektisk dag, for først litt utpå kvelden oppdaget jeg at jeg hadde fått en personlig mail hvor det sto Bastian-prisen nede på vedlegget. Da kom pulsen, forteller Sjøgren-Erichsen.

Prisen får han for sin oversettelse av ungdomsboka Rød revolt av den amerikanske forfatteren Pierce Brown. Han er ikke i tvil om hva som er den største gleden ved å motta Bastianprisen.

– Det at meritterte kollegaer med stor faglig tyngde og integritet har lest noe jeg har oversatt og funnet det verdig til en pris, gjør meg ydmyk og veldig, veldig glad. Les mer

Gratulerer med dagen, alle oversettere!

30. September, St. Hieronymus’ dødsdag, markeres av hele det internasjonale oversettermiljøet som International Translation Day.  CEATL, den europeiske litterære oversetterorganisasjonen, presenterer her vinnerbidraget i årets fotokonkurranse.  Anne de Vries har tatt dette bildet som alle oppfordres til å sende til venner, kollegaer, forleggere, kritikere, samt til alle andre som setter pris på gode oversettelser. Happy Translation Day! Klikk på bildet og send det ut i verden!

Transl-Day-2015-a 2

 

Fransk-tysk salong: Camus’ «Den Fremmede» i ny oversettelse

Tid og sted:  30. sep. 2015 16:15 – 18:00, Seminarrom 3, P.A.Munchs Hus

Karin Holter, professor emeritus i fransk litteratur, snakker om sin nye oversettelse av Albert Camus’ Den Fremmede. Innlegget har fått tittelen Å åpne en oversettelse.

Rammen er uformell, med innlagte forfriskninger og gode muligheter for samtale. Salongen er åpen for alle som er interessert i fransk og tysk. Du trenger ikke kunne språkene for å delta.

Arrangementet er en del av Fransk-tysk salong.

Karin Holter ble cand.philol. i 1966 med en hovedoppgave om Den fremmede av Camus. Fra 1968 var hun tilknyttet franskseksjonen ved Klassisk og romansk institutt på Universitetet i Oslo. Hun ble dr.philos. på avhandlingen Tekst og virkelighet : åpninger i Claude Simons romaner fra 1988. Karin Holter ble professor i fransk litteratur i 1992. Hun var i en periode gjesteforsker ved Université Paris-Nord.

Bare fra språk til språk?

Det Norske Akademi for Språk og Litteratur inviterer til en kveld viet oversettelse til og fra norsk. Arrangementet avholdes mandag 12. oktober kl. 19.00 på Litteraturhuset i Oslo.

Obs. Feil dato i annonsen!

Les mer

Oversatt Aften: Kristina Solum og Hans Petter Blad om «2666» av Roberto Bolaño

Onsdag 30. september 2015 kl. 19 på Last Train i Oslo.

Roberto Bolaño (Santiago de Chile 1953 – Barcelona 2003) regnes som den viktigste latinamerikanske forfatteren siden Boom-generasjonen og den magiske realismen, som han tok et kraftig oppgjør med. Bolaño døde bare 50 år gammel, men de siste ti årene av livet rakk han å bli en litterær stjerne i den spansktalende verden. Den posthume 1000-sidige romanen 2666 (på spansk i 2004) ble hans store gjennombrudd på verdensbasis, da den mottok den amerikanske kritikerprisen i 2008. Les mer

Stipendutlysning stipendrunden 2016

Alle oversettere av bøker i offentlige bibliotek er søknadsberettiget til bibliotekvederlag, og Norsk Oversetterforening fordeler kollektive bibliotek- og kopieringsvederlagsmidler til skjønnlitterære oversettere, i form av stipender. Stipendene tildeles etter søknad (unntatt honnørstipend og stipend for eldre fortjente medlemmer), og stipendkomiteen avgjør stipendtildeling og omfang etter skjønnsmessig vurdering. Forhold som tas i betraktning er blant annet produksjonsomfang, vanskelighetsgrad, aktivitet, søknadsbegrunnelse og tildeling av alle typer stipender de siste fem årene. Stipendtildeling er ikke avhengig av medlemskap i foreningen. Les mer

Oversettere på Kapittelfestivalen

Oversetterne og fribyforfatterne møtes i Stavanger!

Under vignetten «Tekst i flukt» arrangerer Norsk Oversetterforening i samarbeid med Norsk PEN en to dagers workshop under årets Kapittel-festival i Stavanger. Fire oversettere og fire fribyforfattere skal i tospann arbeide fram norske oversettelser av tekster som opprinnelig er skrevet på arabisk, persisk, tigrinja og tigre. Resultatet presenteres fra scenen på Efendi Tea&Coffee House i ”fargegata” lørdag 19. september fra klokken 21. Her blir det opplesninger og mulighet til å følge tekstene i flukt, fra sine opprinnelige hjemland og hjemspråk til bokmål og nynorsk i Norge. Arrangementet er gratis. Vel møtt! Festivalen arrangeres mellom 16. og 20. september.

Les hvordan det gikk: Oversetterbloggen

Program og presentasjon av deltakerne finner du HER

Kari Dickson på Kollegatreff

Norsk Oversetterforening ønsker velkommen til første kollegatreff i høst i Rådhusgata 7 i Oslo, tirsdag den 15. september klokken 19.00.

Styles and Tribulations, en skotsk norskoversetter forteller

Den skotske norskoversetteren Kari Dickson kommer på kollegatreff for å fortelle om hva slags utfordringer hun har med å oversette fra norsk. Kari Dickson har vokst opp med norsk mor i Edinburgh og er tospråklig fra barnsben av. Hun jobber i dag som oversetter fra norsk til engelsk og har blant annet oversatt Ingvar Ambjørnsen, Anne Holt, Helene Uri, Karin Fossum og Hans-Olav Lahlum. I tillegg til å oversette, underviser hun i Scandinavian Studies ved University of Edinburgh.

Det blir som vanlig enkel servering.

Velkommen!

Vertskap er Bård Kranstad, Hilde Lyng og Hege Mehren

 

Den litterære stemmens ståsted

Litteraturtidsskriftet Bøygen inviterer til samtale om språkets stedlige forankring og oversetterens ståsted litteraturen. Oversetterne Tom Lotherington og Bente Christensen samtaler med stipendiat Ida Hove Solberg om fransk litteratur oversatt til norsk. Arrangementet finner sted på Litteraturfestivalen STED på Frederikkeplassen på Blindern fredag 11. september kl. 18.45.

Les mer